ZAŠTO JE NEODGOVORNO VOZITI POD UTJECAJEM ALKOHOLA, DROGA TE PSIHOAKTIVNIH LIJEKOVA?

Jeste li znali da vozači mogu izgubiti prava iz osiguranja ako sudjeluju u prometnoj nesreći pod utjecajem opijata? I da od vas društvo za osiguranje može tražiti naknadu štete koje je isplatilo oštećenoj osobi?

Vrijeme je kada pratimo rast broja novozaraženih od koronavirusa i svu smo pažnju usmjerili na zaštitu od te bolesti. No, ne zaboravimo da odgovorno ponašanje čuva naše i tuđe živote u mnogim drugim situacijama.

Što zbog većih gužvi na cestama, što zbog nemara vozača ili vožnje u alkoholiziranom stanju, svjedoci smo povećanog broja prometnih nesreća.

Osim što je primarno brinuti o sebi i o drugima kad putujemo, odgovorno je ne voziti pod utjecajem alkohola i zbog zaštite vlastitog novčanika, neovisno o tome koje ste auto osiguranja ugovorili.

Što kaže zakon?

Naime, jeste li znali da postoje odredbe temeljem kojih vozači mogu izgubiti prava iz osiguranja u slučaju osiguranja od automobilske odgovornosti, odnosno kada su, u slučaju kasko osiguranja, štete isključene iz osigurateljnog pokrića?

Da, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu propisuje da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja, između ostalog, ako je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola (iznad ugovorene granice), droga te psihoaktivnih lijekova i tvari.

U uvjetima osiguranja najčešće se navodi da je navedena granica prekoračena kada udjel alkohola u krvi iznosi 0,5 g/kg i više ili se utvrdi prisutnost droga ili drugih narkotika u organizmu. Također, ukoliko se osoba nakon prometne nesreće odbije

podvrgnuti ispitivanju tada se smatra da je ona pod utjecajem alkohola, droga ili psihoaktivnih lijekova i tvari.

Plaćate štetu oštećenim osobama

Dodatno, u skladu sa Zakonom o obveznom osiguranju u prometu, društvo za osiguranje koje je isplatilo štetu oštećenoj osobi ima pravo od osobe koja je odgovorna za štetu zatražiti naknadu isplaćenog iznosa, u iznosu od najviše 12 prosječnih neto plaća.

U slučaju kasko osiguranja vozila, a temeljem odredbi Zakona o obveznim odnosima, osiguratelj nije dužan isplatiti odštetu osiguraniku ukoliko je ta njegova obaveza isključena ugovorom o osiguranju. Upravo zato društva za osiguranje obično iz osigurateljnog pokrića isključuju štete nastale dok je vozilom upravljao vozač pod utjecajem alkohola (ako se utvrdu da udjel alkohola u krvi iznosi 0,5 g/kg) droga ili drugih narkotika, a isto vrijedi i ukoliko osoba odbije ispitivanje.

Proučite uvjete osiguranja

Zato, vozači uzmite u obzir da vaše ponašanje može dovesti i do gubitka prava iz osiguranja jer počinjena šteta vašom krivnjom može biti isključena iz osigurateljnog pokrića. I detaljno dobro proučite sve uvjete osiguranja kojeg ugovarate. A najvažnije da volan, ako ste konzumirali alkohol, prepustite nekome drugome.