ŠTO SU STUDENTI ZAKLJUČILI U DEBATI: SVAKA NEUGODNOST, PRIJEVARA I MANIPULACIJA MOŽE SE IZBJEĆI DOBROM INFORMIRANOŠĆU!

Zaključci on-line debate Hanfe i Financijskog kluba - Ulaganje u tradicionalne financijske instrumente vs ulaganje u kriptoimovinu

Informiranost i edukacija potrošača i ulagatelja ključ su uspjeha trgovanja na tržištima kako na tradicionalnom tako i na kriptotržištu, zaključak je studentske online debate koju je organizirala Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u suradnji s Financijskim klubom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

„Gotovo svaka neugodnost, prijevara i manipulacija može se izbjeći dobrom informiranošću. Ulaganja nisu za svakoga, stoga pri ulasku na tržište, bilo da je riječ o tradicionalnom ili kriptotržištu, morate sve dobro proučiti“, poručili su studenti potencijalnim ulagateljima i složili se kako je „srž svega financijska pismenost“. Jedino je to o čemu su tijekom žustre i argumentirane rasprave imali isto mišljenje.

Naime, u nastojanju da se doprinese edukaciji mladih te da se preveniraju nepromišljena ulaganja putem interneta, u suradnji sa studentima Financijskog kluba Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, 8. listopada 2021. održana je studentska debata na temu ulaganja u kriptovalute te su tom prilikom svoja mišljenja razmijenili zagovornici ulaganja u tradicionalne financijske instrumente s onima koji se zalažu za ulaganje u kriptovalute. Prije rasprave studente su pripremali Hanfini stručnjaci Filip Šaravanja i Branka Bjedov Kostelac, koji su također prisustvovali debati, no samo kao tihi promatrači. Rasprava je bila javna te joj se pridružio velik broj studenata, a da je riječ o aktualnoj i važnoj temi o kojoj postoji mnogo nedoumica, pokazali su upravo njihovi brojni komentari i vlastita debata, koju su vodili u chatboxu.

Svaka grupa studenata predstavila je tržište koje zagovara – zagovornici tradicionalnog financijskog tržišta objasnili su što znači tržište kapitala, što ono obuhvaća, tko na njemu trguje te čime i na koji način, dok su pristalice kriptotržišta pojasnili što su točno kriptovalute i blockchain, za što se upotrebljavaju te kako se njima trguje. Obje su grupe, naravno, naglasile prednosti tržišta koje zagovaraju te je regulaciji, koja je istaknuta kao najveći plus tržišta kapitala, suprotstavljena privatnost, koju zagovornici kriptotržišta vide kao njezinu najveću prednost. 

„Pri ulaganju kriptovaluta ne postoji zaštita potrošača jer je ipak riječ o špekulativnom ulaganju. To znači da kriptotržište nema pokriće ni jamstvo nijednog javnog tijela te nije u sustavu zaštite potrošača. Usto, kriptotržište sklono je manipulacijama. Tradicionalno financijsko tržište, s druge strane, regulira Hanfa i u slučaju bilo kakvih nepravilnosti postoji kontakt na koji se svaki ulagatelj može javiti“, rekli su zagovornici tržišta kapitala i dodali kako zakonski mehanizmi „ionako štite našu privatnost“. 

Studenti oprečnog mišljenja tvrde, pak, kako je „svaka kriptotransakcija u potpunosti anonimna, brža i jeftinija“. Argumentirano su naveli primjere kojima su dokazali kako je tradicionalno financijsko tržište također sklono manipulacijama te su dodali kako „ulaganje bez rizika nema smisla“. „Kriptoulaganje je uzbudljivije i donosi veću mogućnost za zaradu, no i veće gubitke“, poručili su pobornici tog tržišta.

No i oni su naglasili kako je to tržište nužno regulirati. „Regulacija bi dovela do šire prepoznatljivosti u svijetu i većeg broja investitora te bi samo pozitivno utjecala na to tržište“, smatraju studenti te naglašavaju kako regulacija uvijek mora biti neovisna. Pitanje je samo u kojem će ona obliku biti u budućnosti, rekli su sudionici debate.

„Ne postoji jednoznačan odgovor koje je ulaganje bolje. Svako tržište ima svojih prednosti i mana. Ono što je bitno jest educirati se, a jedna je od uloga regulatora komunikacija s ulagateljima i potencijalnim ulagateljima. Visoka razina informiranosti znači visoku razinu sigurnosti za svako trgovanje“, zaključili su studenti u zanimljivoj, žustroj i argumentiranoj debati.