ŠTO JE VAŽNO ZNATI PRIJE ULAGANJA U KRIPTOVALUTE?

Vrijednost bitcoina ponovno raste, no važno je biti na oprezu!

Vrijednost bitcoina u ožujku ponovno dostiže rekordne razine, na trenutak čak iznad 70.000 dolara, što dodatno povećava interes i potražnju za kriptovalutama. Jedan je od razloga za navedeni rast činjenica da su Sjedinjene Američke Države odobrile prve ETF-ove koji mogu ulagati u kriptovalute, što je povećalo optimizam tržišta. Isto tako, bitcoin uskoro očekuje „prepolavljanje“ (tzv. halving) nagrade koju dobivaju rudari za svoj rad. To znači da će dobivati manje bitcoina za isto rudarenje, a što uzrokuje manju ponudu i utječe na porast cijene. Tome treba pridodati i pozitivne signale koji stižu iz Velike Britanije prema toj vrsti ulaganja.

Prije ulaganja razmotrite i ovo!

Iako kriptovalute djeluju kao nešto što ostvaruje brz rast, svatko tko razmišlja o ulaganjima mora znati:

  • Tržište kriptovaluta vrlo je promjenjivo/volatilno.
  • Tržište kriptovaluta nije regulirano.
  • Ne postoji institucionalna zaštita ulagatelja.
  • Nema nikakve garancije zarade.
  • Nema garancije povrata glavnice.

Prošle godine usvojena je europska Uredba MiCA, koja će regulirati kriptotržište na razini EU-a, a trenutačno se radi na implementaciji u nacionalna zakonodavstva, uključujući i hrvatsko.

Provjerite postoji li društvo u Registru Hanfe

U ovom trenutku postoji Registar pružatelja usluga virtualne imovine, koji u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma vodi Hanfa. Ako se građani odluče za takva ulaganja, važno je da posluju s društvima koja se nalaze u Registru dostupnom putem Hanfine internetske stranice. No to što je neko društvo u Registru također nije garancija zarade ili povrata uloženih sredstava, već je samo dokaz da je riječ o društvu koje je prijavilo svoje poslovanje Hanfi te da ono doista postoji, a da nije riječ samo o internetskoj stranici.