SREDNJA ŠKOLA ZA UMJETNOST, DIZAJN, GRAFIKU I ODJEĆU ZABOK POBJEDNIK NA NATJEČAJU HANFE „ZAŠTITI SVOJ NOVAC“

Videorad učenika Srednje škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pobijedio je na natječaju „Zaštiti svoj novac“

Videorad učenika Srednje škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pobijedio je na natječaju „Zaštiti svoj novac“, koji je u povodu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Najbolji rad, odnosno škola, osvojila je nagradu – interaktivni zaslon.

Na natječaju su sudjelovali srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske slanjem kratkog videorada na temu kako zaštititi svoj novac. Prilikom ocjenjivanja radova tročlana komisija Hanfe vrednovala je kreativnost i inovativnost u izražavanju, ali još više razumijevanje i prezentaciju problematike financijskih prijevara te načina zaštitite vlastitog novca. Cilj natječaja bio je educirati i potaknuti mlade na razmišljanje o financijskim prijevarama, posebno onih putem interneta i društvenih mreža.

Na svečanosti proglašenja pobjednika u Hanfi pobjedničkom timu čestitao je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Tomislav Ridzak, koji je zahvalio i profesorima i učenicima jer su prepoznali važnost financijske edukacije kao važne stavke za budućnost. „Najbolji je način zaštite od prijevara financijska edukacija. Drago nam je da smo uspjeli zainteresirati mlade za ovu temu i motivirati ih da se uključe. Nagrađeni rad sveobuhvatno je obradio zadanu temu, a informacije su prikazane na kreativan i zabavan način. Zahvaljujem pobjednicima i njihovim mentoricama na izvrsnom uratku, ali i svim ostalim školama na sudjelovanju jer su i oni dostavili izvrsne videoradove“, istaknuo je tom prilikom T. Ridzak.

U pobjedničkom radu učenici su obradili problem prijevara, s naglaskom na one putem društvenih mreža. Često se pritom radi o lažnim ulaganjima, posebno u kriptovalute, a koriste se i lažne internetske stranice za prikaz lagodnog života od investiranja, kako bi se lakše privukle žrtve.

Na ovaj projekt osvrnula se i ravnateljica škole Božica Šarić: „Zahvalila bih u ime škole, mentora i učenika na ovoj vrijednoj nagradi. Pohvalila bih također napore Hanfe, koja putem različitih edukacija, natječaja ili drugih aktivnosti kompenzira sadržajne deficite školskih programa u kontekstu financijske pismenosti. Ujedno je ovaj hvalevrijedan natječaj potaknuo mlade da kroz njima zanimljive aktivnosti i njima bliske medije i alate progovore o odgovornom financijskom ponašanju. Mentori su imali zahvalnu ulogu voditi ih kroz procese istraživanja, kritičkog mišljenja, planiranja i promišljanja te integrirati sadržaje medijske i financijske pismenosti. Vjerujemo da će videouradak naših učenika biti mali doprinos u stvaranju modela ponašanja koji vodi prema zrelom financijskom promišljanju u svakodnevnom životu. Nagradu koju smo dobili kao škola u vidu interaktivne ploče znat ćemo višestruko iskoristiti u svim našim školskim procesima.“

Na natječaj je pristiglo 45 radova iz svih dijelova Hrvatske, a o tome kako je bilo voditi mlade kroz proces kreativnog stvaranja, govorila je mentorica pobjedničkog tima, profesorica Tamara Bilankov: „Velika nam je čast što smo osvojili prvu nagradu, hvala vam. U tom smislu s ponosom potvrđujemo kvalitetu svog rada i djelovanja u području videoizražavanja. Učenicima je veoma poticajno kada dio njihovog učenja prelazi zidove učionice te kada njihove kreacije bivaju kontekstualizirane unutar različitih društveno važnih tema i problematika. Na ovaj način ohrabrili ste dvanaest mladih ljudi u promišljanju i djelovanju, a ja se kao njihova mentorica nadam da će njihov uradak edukativno utjecati na niz generacija.“  

No osim pobjedničkog rada, u procesu ocjenjivanja imenovani su i dobitnici priznanja za osvojeno drugo mjesto – Ekonomska i trgovačka škola Čakovec te zagrebačka V. gimnazija, kojoj je pripalo treće mjesto.

Izborom najboljeg videorada i dodjelom nagrade Hanfa je zaokružila ovogodišnje obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca, koje je uključivalo brojne edukativne aktivnosti Hanfe. Pri tome valja istaknuti da Hanfa tijekom cijele godine ulaže napore u edukativne aktivnosti, i to održavanjem radionica i panel-rasprava, sudjelovanjem i organiziranjem konferencija te objavom edukativnih sadržaja putem svojih komunikacijskih kanala. Posebna pozornost pridaje se edukaciji i ulaganju u financijsku pismenost mladih, pa i ovim putem pozivamo sve zainteresirane škole, fakultete i udruge da se u vezi s potencijalnom suradnjom javljaju tijekom cijele godine.

O tome kako je bilo na svečanoj dodjeli nagrade te što kažu nagrađeni pogledajte u ovom videu