REZULTATI ANKETE: ZNAČAJAN BROJ ISPITANIH VEĆ JE TRGOVAO KRIPTOVALUTAMA

Rezultati Hanfine ankete su pokazali da je značajan broj ispitanih, do sada već trgovalo kriptovalutama.

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja (4.-10.9.) Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je online anketu u vezi s ulaganjem hrvatskih građana u kriptovalute, budući da samo putem hrvatskih kriptomjenjačnica prometi u 2021. premašuju 1,2 milijarde kuna. Rezultati Hanfine ankete su pokazali da je značajan broj ispitanih, njih 62,8 posto, do sada već trgovalo kriptovalutama, a njih još 13,1 posto to planira. No, važno je napomenuti da je uglavnom riječ o ulagačima, njih 78,7 posto, koji imaju prethodnog iskustva u ulaganjima na financijskom tržištu, upoznati su s rizicima takvih ulaganja i činjenicom da ona nisu regulirana (76,2 posto ispitanika) te ih na neki način možemo smatrati „kripto znatiželjnicima“. 
Od ukupno 320 ispitanika u anketi koja je provedena putem interneta tijekom rujna 2021., njih 54,5 posto smatra da treba ulagati u kriptovalute jer one donose veliku dobit. Njih 40,4 posto dvoji te smatraju da bi možda trebalo ulagati, ali da su takva ulaganja vrlo rizična. Tek se pet posto ispitanih eksplicitno izjasnilo da im je takvo ulaganje previše riskantno. 

Riječ je o ispitanicima koji smatraju da su dobro upoznati s temom kriptovaluta, njih 84 posto, dok je njih 14,7 posto čulo za kriptovalute ali nije detaljno upoznato s tom problematikom. Tek se 1,3 posto ispitanika izjasnilo da mi je ta tema u potpunosti nepoznata. 


Zbog sve većeg interesa za ulaganja na kriptotržišta, a i rasta oglašavanja o takvim ulaganjima, Hanfa će u listopadu pojačati svoje edukativne aktivnosti. Važnost edukacija je sve važnija budući da su kriptovalute izrazito volatilne i visoko rizične te kod njih, ali kao i kod ostale kriptoimovine kao što su korisnički i investicijski tokeni, trgovanje nije regulirano te, za razliku od ostalih navedenih vrsta ulaganja, ne postoji sustav zaštite malih ulagatelja. Kod trgovanja kriptovalutama moguća je nedovoljna dostupnost pouzdanih informacija, ali i manipulacija tržištem s obzirom na to da ne postoji pravna obveza transparentnosti tržišta, kao što je slučaj kod trgovanja reguliranim financijskim instrumentima.