POČNITE VEĆ DANAS S UŠTEDAMA U VAŠEM DOMU

Jednostavni načini kako učiniti vaš dom energetski učinkovitijim i pri tome uštedjeti na mjesečnim računima

Posljednjih godina često čujemo o potrebi za energetskom učinkovitosti. I dok ovaj koncept u širim okvirima podrazumijeva značajne infrastrukturne investicije kako bi se dugoročno osigurale uštede, postoje i drugi načini kako možemo postati energetski učinkoviti. Naime, poboljšanje učinkovitosti potrošnje energije ne ovisi samo o vrsti tehnologije ili usluge koju koristimo, nego i o načinu korištenja. Optimalna upotreba uređaja i štedljivo raspolaganje s električnom energijom i vodom najčešće ne zahtijeva dodatne troškove- samo promjenu navika.

Pogledajmo koje to metode svatko od nas može primijeniti u svakodnevnom životu kako bismo s manje energije obavili isti posao, odnosno dobili iste željene rezultate, a pri tome smanjili mjesečne izdatke.

Vodite računa o rasvjeti u vašem domu

S obzirom na to da 10 do 15 posto električne energije koju potroši jedno kućanstvo odlazi na rasvjetu, važno je kakve žarulje koristimo. Iako je EU već 2018. godine zabranila daljnju proizvodnju halogenih žarulja i propisala prelazak na LED rasvjetu i dalje su u opticaju halogene žarulje i tradicionalne žarulje sa žarnom niti. Ako ih imate u svom kućanstvu,  zamijenite ih s LED žaruljama koje osiguravaju uštedu do 80 posto energije u usporedbi s konvencionalnim žaruljama, a sve to uz značajno duži vijek rada-  prosječna trajnost LED žarulja je i do 50.000 sati. Osim toga, obratite pozornost na energetski razred žarulja: žarulja energetskog razreda A troši i do 40 posto manje električne energije u usporedbi s onima energetskog razreda D. Također, birajte jačinu žarulje ovisno o potrebama za pojedinu prostoriju, odnosno ne koristite više snage nego što vam je potrebno. I za kraj, ugasite svjetlo kad god napuštate prostoriju i zapamtite kako je najjednostavniji način za uštedu na rasvjeti korištenje prirodnog svjetla kad god je to moguće.

Skratite vrijeme tuširanja i ostvarite uštede u računima za vodu

Ako vas često iznenadi račun za vodu, možda je vrijeme da preispitate navike korištenja vode u vašem domu. Naime, hrvatska kućanstva u prosjeku potroše 150 litara vode po stanaru dnevno. To je zaista velika brojka koja se malim promjenama može smanjiti i do 30 litara po stanaru dnevno. Koje su to promjene? Za početak, odaberite (kratko) tuširanje umjesto kupke, čime ćete uštedjeti i do 50 posto energije i vode. Osim toga, uvijek zatvorite slavinu dok se brijete i perete zube čime možete smanjiti potrošnju vode i do 5 litara po osobi na dan. Uz ove mjere, osim što ćete smanjiti račune za vodu doprinijet ćete i zaštiti našeg najvrjednijeg resursa na planetu- pitke vode.

Stand-by? Ne, hvala!

Ako sada pogledate oko sebe zasigurno ćete vidjeti nekoliko uređaja koje trenutno ne koristite, a koji su uključeni u utičnicu. I pri tome troše električnu energiju. Ugasite stoga uređaje koje trenutno ne koristite, a pogotovo punjače za mobitele, tablete i laptope koje najčešće ostavimo u utičnici čak i nakon što napunimo naše uređaje. Ako planirate dulje izbivati iz doma, isključite TV iz utičnice jer je to uređaj koji troši najviše električne energije u stand-by načinu rada.

Održite ugodnu temperaturu u vašem domu i bez klime

Ljeto stiže, a s njim i neugodno visoke temperature. Kako biste spriječili nepotrebno zagrijavanje prostora u kojem boravite, tijekom ljetnih mjeseci koristite zastore i rolete, a prozračivanje ostavite za noćne sate kada je temperatura zraka niža. Na taj način ćete značajno smanjiti potrebu za klima uređajem, a ako ga već posjedujete i koristite podesite ga na temperaturu od 25 °C što je optimalan način rada uređaja po pitanju potrošnje energije. Naime, za svaki stupanj niže potrošit ćete 3 do 5 posto više energije.

Koristite perilicu rublja na optimalan način

Ako bismo morali izabrati kućanski uređaj koji nam najviše pomaže, perilice rublja bi zasigurno bile u samom vrhu. Nažalost, također su i u samom vrhu kada se radi o potrošnji električne energije i vode u kućanstvu. Zahvaljujući sve učinkovitijim modelima perilica, potrošnja energije se smanjuje pa su tako A+++ perilice rublja energetski učinkovitije i do 30 posto od onih razreda A. Međutim, nije bitan samo model perilice i energetski razred nego i način na koji koristimo uređaj. Kako bi uštedjeli na računima za električnu energiju, perite rublje na 30˚C ili 40˚C kada je to moguće ovisno o vrsti rublja jer perilice najviše energije potroše na zagrijavanje vode. Koristite ECO postavke na perilici ukoliko postoji- time štedimo vodu i struju iako sam proces pranja traje duže. Perilicu uključite u vrijeme niže tarife, a detaljniju informaciju o tome možete dobiti kod svog distributera električne energije.

Nadamo se kako ćete slijedeći ove savjete povećati energetsku štedljivost u vlastitom domu ili uredu te dobiti veću vrijednost za novac koji mjesečno izdvajate na režije. Pri tome ćete također doprinijeti i smanjenju ugljičnih emisija i doprinijeti globalnim naporima za očuvanje našeg okoliša jer svaki kilovat energije koji uštedimo znači i manje ispuštenih plinova u atmosferu.