OSOBNI PRORAČUN: STVARNA SLIKA VAŠIH FINANCIJA

Osobni je proračun financijski plan vaših primanja i izdataka u određenom razdoblju koji se izrađuje kako biste znati koliko novca možete potrošiti, a koliko vam ostaje za štednju i/ili ulaganja.

Mnogi trenutci u životu zahtijevaju planiranje, čak i odlazak u trgovinu po namirnice. Jednostavno je i lako napraviti popis svega što nam treba, ali mnogi to ipak ne čine i potom kupuju i ono što im ne treba pa potroše previše.

Što sadržava osobni proračun?

Lakše je popisati iznose koji vam trebaju svaki mjesec da biste podmirili sve svoje troškove i usporediti ih s primanjima, nego biti u neizvjesnosti hoćete li imati dovoljno novca do kraja mjeseca.

Takav osobni financijski plan pruža vam dobar pregled vlastitih prihoda i troškova, informaciju o tome gdje vam curi novac i kako to spriječiti, koliko novaca možete uštedjeti i/ili uložiti i sl.

Osobni vam proračun omogućuje da novac preusmjerite kamo želite, umjesto da ne znate gdje je nestao. Kako biste imali sve te informacije, potrebno je napraviti financijski plan primitaka i izdataka za određeno razdoblje, najčešće za jednomjesečno razdoblje.

Kako voditi osobni proračun?

Cilj je proračuna da vaša primanja budu veća od izdataka kako bi vam ostalo novaca za štednju i/ili ulaganja.

Ako vodite detaljan popis svih troškova, točno ćete znati na što trošite svoj novac. Stoga prvo krenite od troškova.

1. Popišete sve svoje troškove

Postoje dvije vrste troškova: životno nužni kao što su stanovanje, hrana, odjeća, obuća i sl. i oni koji nisu nužni za život kao što su putovanja, izlasci, rođendanski darovi i sl. Detaljno popišite sve na što trošite novac.

Budite iskreni prema sebi. Ne zaboravite na račune koje plaćate jedanput ili dvaput godišnje, poput registracije i osiguranja automobila, cijepljenja psića ili godišnje članarine u sportskom klubu.

Ako vodite mjesečni proračun, podijelite taj trošak s 12 i bilježite svakog mjeseca.

2. Preispitajte troškove i odredite prioritete

Kad ste popisali sve svoje troškove na mjesečnoj bazi, usporedite ih sa svojim primanjima. Ako su vam troškovi veći, krenite od početka. Pritom dajte prednost onima koji su najvažniji, a to su nužni troškovi poput hrane i stanovanja jer članarina u sportskom klubu i odlazak frizeru to nisu.

Zvuči okrutno, ali ako je zbog toga vaš proračun u minusu, to je za vas luksuz kojega se trenutačno morate odreći.

3. Ne zaboravite štedjeti

Uspjeli ste uskladiti prihode s rashodima. Na nuli ste, ali ne ostaje vam ništa za štednju.

Zato u svoj plan osobnog proračuna pod troškove dodajte stavku „štednja“. Preporučuje se da štednja iznosi između 10 i 20 posto mjesečnih prihoda. Ako to u ovom trenutku nije moguće, svejedno možete dodati tu kategoriju da vas podsjeti kad za to budete imali mogućnosti.

O važnosti štednje, posebno za nepredvidive događaje i krize poput pandemije korona virusom, pročitajte u našem tekstu o štednji za neočekivane događaje.

4.Kontrolirajte svoj proračun

Jednom kad ga napravite, provjeravajte kako vam ide. Možda ste precijenili neku stavku, primjerice, planirali ste potrošiti mjesečno 1.500 kuna na hranu, ali ste potrošili 1.650? A drugu ste podcijenili jer ste, primjerice, dobili 150 kuna veću plaću zbog povećanja porezne osnovice.

Također ćete tijekom godine vidjeti da postoje razlike u visini troškova života, troškovi grijanja su veći zimi, a u ljetnim mjesecima imate troškove godišnjeg odmora.

Stoga se štednja iz jednog mjeseca treba vremenski rasporediti za potrošnju u drugome mjesecu.

Ako tako upravljate svojim novcem, imat ćete višak novca (suficit) i sigurniju financijsku budućnost. U protivnom imate manjak novca (deficit) i brige kako platiti račune i vratiti dugove.

Sve popisati i pratiti

Osobni proračun možete voditi na računalu, u bilježnici ili preko mobilne aplikacije. Medij nije važan. Važno je početi izrađivati financijski plan i držati ga se kako biste vidjeli jeste li na putu prema ostvarivanju ciljeva koji su vam prioritetni u određenom razdoblju života.

Prva će vam tri mjeseca planiranja biti teško i zahtijevat će strpljenje, vrijeme i upornost, ali se isplati jer je vaša financijska budućnost sigurnija kad ne trošite više nego što imate.