ODRŽANA RASPRAVA O UVOĐENJU PANEUROPSKOG OSOBNOG MIROVINSKOG PROIZVODA NA HRVATSKI MIROVINSKI SUSTAV

U organizaciji Hanfe i EFFECTUS poduzetničkog studija održana je stručna rasprava o novostima koje uvođenje osobnog mirovinskog proizvoda (PEPP) donosi u hrvatski mirovinski sustav.

U četvrtak, 21. listopada 2022. održan je okrugli stol „Hrvatski mirovinski sustav i uloga paneuropskog osobnog mirovinskog proizvoda“ u organizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i EFFECTUS poduzetničkog studija. 
Tema okruglog stola bile su implikacije koje donosi uvođenje paneuropskog osobnog mirovinskog proizvoda, tzv. PEPP-a, na hrvatski mirovinski sustav i hrvatsko gospodarstvo. Sudionici rasprave bili su: Ivana Špoljarević, iz Sektora za superviziju fondova i investicijskih društava u Hanfi, Ivan Bulaja, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Silvano Hrelja, zastupnik u Hrvatskom saboru (HSU), Božidar Kulteša, ravnatelj Porezne uprave, Dijana Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima (UMFO), Zoran Protega, zamjenik ravnateljice Središnjeg registra osiguranika (REGOS), Ivana Žepić, načelnica Sektora za financijska tržišta i financijsku pismenost Ministarstva financija, a raspravu je moderirao glavni urednik poslovnog magazina LIDER, Miodrag Šajatović. 
Sudionici skupa osvrnuli su se na to da sam osobni mirovinski proizvod (PEPP) nije još dovoljno poznat hrvatskim građanima te će za njegovu potpunu implementaciju trebati još vremena. PEPP je paneuropski mirovinski proizvod, novi model dobrovoljne mirovinske štednje dostupne svim građanima EU. Nije isključiv u odnosu na nacionalnu dobrovoljnu mirovinsku štednju, već je s njome komplementaran i nadopunjuje ju, a osiguranicima pruža veći izbor ulaganja u dobrovoljnu štednju za mirovinu. 
Sudionici rasprave zaključili su da je PEPP dobar proizvod, namijenjen ponajviše mlađoj generaciji te je ocijenjeno da bi svoj puni potencijal mogao ostvariti ulaganjem mladih koji se često sele i koji će tijekom svog radnog vijeka raditi i živjeti u više država EU te će svoju štednju za mirovinu na taj način nositi sa sobom. 
Osim utjecaja na povećanje budućih primanja osiguranika, indirektan utjecaj PEPP-a na mirovine bit će vidljiv kroz ulaganja na tržištima, oslobađanja „mrtvog kapitala“ i stvaranje dodatne, kapitalizirane štednje. 
„Za sada, od 128 financijskih institucija na području EU koje su odgovorile na istraživanje EIOPA-e o zainteresiranosti za pružanjem PEPP proizvoda tek je 21 društvo odgovorilo da razmatra njegovo nuđenje. Do sada je samo slovačka brokerska kuća Finax zatražila dozvolu za pružanje usluge PEPP-a, od slovačkog regulatora. Naša industrija još nije iskazala značajniji interes za pružanje PEPP-a, no to je tek trenutačno stanje i ima vremena da se to promijeni.“ – istaknula je tom prilikom Ivana Špoljarević iz Hanfe. 

Za hrvatsko tržište postoji mogućnost da PEPP ima ograničen utjecaj s obzirom na to da hrvatski mirovinski sustav već nudi širok spektar usluga, zaključili su sudionici.