KRIPTOZIMA OŠTRE ZUBE IMA

Analiza Marija Gatare* o kripto tržištu u 2022.

Krah TerraLuna stablecoina pokrenuo je lavinu koja je brojne projekte i platforme gurnula u bankrot; FTX je bila posljednja, ali i uvjerljivo najveća žrtva negativnog trenda koji je kripto valute učinio znatno manje atraktivnima iz perspektive malih korisnika

Zima u kripto sferi, naziv koji se uvriježio za razdoblje negativnog trenda (jasna aluzija na Igre prijestolja), započela je još na izmaku jeseni prošle godine i protegla se na sva četiri (kalendarska) godišnja doba. Kao što se moglo i očekivati, pad cijena kripto valuta u najvećoj je mjeri bio uvjetovan naprasnim rastom kamatnih stopa (na globalnoj razini) koji je ograničio dotok svježeg kapitala te vrlo brzo opovrgnuo tezu o kripto valutama kao sigurnom zaklonu od inflacije. Unatoč ograničenoj količini u optjecaju, što ga navodno čini superiornijim konvencionalnim valutama i otpornim na inflaciju (barem u očima okorjelih sljedbenika), bitcoin je, a s njim onda i ogromna većina kripto aktive, samo u prošloj godini ostao bez dvije trećine tržišne kapitalizacije.

Pad, prijevare i gubitak povjerenja

Štoviše, kako je netko zgodno primijetio na Twitteru, bitcoin je u 12 mjeseci izgubio na vrijednosti više nego američki dolar u proteklih 35 godina, srušivši iluziju o kredibilnoj alternativi valutama kojima smo se dosad služili. A onda opet, koliko god to sljedbenici kripto pokreta odbijali priznati, bitcoin i kojekakvi kripto novčići zapravo su ultimativni „fiat“, sredstvo agresivne špekulacije i tek virtualni koloplet nula i jedinica, lišen bilo kakve intrinzične vrijednosti, kako je to zorno demonstrirao krah Alameda Researcha. Jer ogromna količina FTT i Serum žetona, koji su trebali služiti kao kolateral za injekciju svježeg kapitala, nije djelovala osobito motivirajuće.

Međutim, većinu poklonika vjerojatno i više od toga boli ozbiljno narušeno povjerenje, jer je cijeli niz skandala potopio zvučna imena kripto svemira, otkrivajući piramidu prijevara i laži kojom su se pojedinci bogatili preko leđa malih korisnika. Najveći dio njih vjerojatno će ostati kratkih rukava jer bankrotirani kripto entiteti raspolažu tek izmaštanom imovinom koja je u nekom trenutku vrijedila puno, a sada ne vrijedi – ništa. Suočen s ozbiljnim optužbama, Sam Bankman-Fried predao se američkim vlastima, dok je dio aktera još uvijek u bijegu pred pravosuđem: spiritus movens TerraLuna stablecoina Do Kwon utočište je navodno pronašao u Srbiji, dok su Kyle Davies i Su Zhu, osnivači hedge fonda Three Arrows Capital, sigurnost navodno potražili u nekoj egzotičnijoj destinaciji.

Nema dobre prakse bez javnih pravila igre

Njihovi postupci itekako opravdavaju apele za čvršćom regulativom, koje odjednom podržavaju i najglasniji kripto apostoli, makar su se godinama grčevito opirali pokušajima uvođenja reda u vrli novi svijet nastao ni iz čega, ili u najboljem slučaju, iz nedorečene filozofije koja je trebala iznjedriti pravedniji i učinkovitiji financijski sustav. Kao i svaka druga zarazna ideja i ova je započela utopističkom vizijom, no povijest je pokazala kako bez jasnih pravila igre (a onda i institucija koje će pravila i provoditi) ideja teško može zaživjeti u praksi.

U dočekivanju regulative nove su žrtve uporno pristizale, privučene vrtoglavim rastom cijena i uspješnim svjedočanstvima prethodnika koji su se obogatili (na papiru!), tražeći zapravo još „veću žrtvu“ koja bi taj papirnati prinos pretvorila u opipljivi dobitak.

Masovna rasprodaja

Doduše, aktivnost većine običnih aktera posve je nalik onima koje smo imali prilike vidjeti tijekom euforičnih epizoda na (klasičnim) financijskim tržištima, pod dojmom priča o „sigurnoj zaradi“ i brzom bogaćenju. Prema istraživanju američke banke J.P. Morgan, većina kripto avanturista inicijalne je transakcije realizirala upravo u razdobljima intenzivnog rasta cijena kripto valuta. Od gotovo pet milijuna aktivnih tekućih računa u Americi njih preko 600 tisuća (oko 13 %) nešto je petljalo s kripto platformama tijekom 2022. godine, no konverzija je gotovo u pravilu koincidirala s dvoznamenkastim rastom bitcoina tijekom proteklih mjesec dana. Mlađi muškarci (između 26 i 41 godine starosti) bili su najaktivnija demografska skupina, ali je, srećom, u najvećem broju slučajeva riječ o manjim iznosima koji pak posljednjih mjeseci, u skladu s prevladavajućim trendom, uglavnom sugeriraju masovno povlačenje i rasprodaju kripto valuta.

Sugerira li takav razvoj događaja potpuni krah? Charles Hoskinson, koji stoji iza Cardano novčića, ne misli da je takav epilog vjerojatan jer, prema njegovim riječima, „kripto je poprimio obilježja kakve religije“. Pitanje je u kolikoj mjeri to može zaustaviti negativan trend koji na izmaku prošle godine nije nudio previše temelja za optimizam.

*Mario Gatara ekonomski je stručnjak i analitičar firme Analogika d.o.o. Stavovi izneseni u ovom tekstu njegovi su osobni stavovi te ne odražavaju stavove Hanfe niti su rezultat Hanfinih istraživanja.