KAKVE PROMJENE ZBOG UVOĐENJA EURA OČEKUJE VIŠE OD 200 TISUĆA GRAĐANA KOJI ULAŽU U INVESTICIJSKE FONDOVE?

Ako ste i vi ulagatelj i vlasnik udjela u nekom od hrvatskih investicijskih fondova, sigurno će vas zanimati koje će promjene uvođenje eura donijeti za vas

Ako ste i vi ulagatelj i vlasnik udjela u nekom od hrvatskih investicijskih fondova, sigurno će vas zanimati koje će promjene uvođenje eura donijeti za vas te hoćete li društvu koje upravlja investicijskim fondom zbog toga trebati dostaviti neke nove dokumente ili privole. Dobro je znati da će se cjelokupan proces konverzije u euro odvijati automatski te da nećete morati poduzimati dodatne aktivnosti.

U Hrvatskoj su krajem kolovoza na tržištu, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), postojala 93 otvorena investicijska fonda s javnom ponudom, a krajem lipnja je bilo aktivno 37 alternativnih investicijskih fondova. To znači da ulagatelji u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom, kojih je prema podacima Hanfe krajem lipnja bilo 229 tisuća, od čega su nešto više od 227 tisuća činile fizičke, a ostatak pravne osobe, ne trebaju poduzimati posebne korake niti biti zabrinuti zbog svojih ulaganja. Broj onih koji su ulagali u alternativne investicijske fondove bio je nešto veći 2,6 tisuća, a što je uključivalo i fizičke i pravne osobe. Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom tako je krajem kolovoza iznosila 16,84 milijardi kuna, a tome treba pridodati i 5,05 milijardi kuna imovine alternativnih investicijskih fondova s kraja lipnja.

Važno je znati da uvođenje eura može imati utjecaja na strategiju ulaganja investicijskog fonda ako je ona usko vezana uz kunu te u tom slučaju dosadašnji ulagatelji mogu odlučiti izaći iz fonda bez naplate izlazne naknade, a o eventualnim promjenama strategije ulaganja društva za upravljanje moraju na vrijeme obavijestiti svoje ulagatelje.

Svi koji ulažu u investicijske fondove, bit će o promjenama koje donosi uvođenje eura obaviješteni na dva načina. Prva obavijest bit će putem sredstava javnog priopćavanja – putem internetskih stranica društva za upravljanje investicijskim fondovima, kao i oglasa u javnom tisku. Tu objavu neće morati objaviti svako društvo pojedinačno, već će to moći za njih objaviti i strukovno udruženje ili grupacija ako se tako dogovore. Onu drugu, puno važniju i personaliziranu obavijest, koja se odnosi na njihovo osobno stanje udjela u fondu, zaprimit će kao zasebnu obavijest ili u sklopu godišnjeg izvještaja, a dobit će je najkasnije do kraja siječnja, odnosno, kako zakon kaže, najkasnije 30 dana od datuma uvođenja eura. Ta će obavijest sadržavati informaciju o stanju udjela, preračunato u eure, te eventualnim drugim izmjenama. Klijentima će informacija biti poslana komunikacijskim kanalom kojim i inače komuniciraju s društvom, pa to može biti i e-mailom, a ne nužno klasičnom poštom.

Važno je znati da sama promjena izražavanja vrijednosti udjela u drugoj valuti neće utjecati na umanjenje njegove vrijednosti, već će se provoditi automatizmom i neće negativno utjecati na vaše ulaganje. No, ukoliko u tijeku procesa uvođenja eura iz bilo kojeg razloga zaključite da su vaša prava umanjena tada se, nakon pokušaja dogovora s društvom koje upravlja investicijskim fondom, možete obratiti i regulatoru, Hanfi na e-mail: potrosaci@hanfa.hr.