KAKO UŠTEDJETI KAD OPREMATE ŠKOLARCA ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU?

Početak školske godine idealna je prilika za učenje o balansu između potrošnje i uštede, a u tome uvijek sudjelujte sa svojom djecom.

Za mnoge obitelji predškolska kupovina, odnosno kupovina školskog pribora, odjeće i, od nedavno, elektronike za njihove školarce najveći je godišnji trošak koji na njih moraju izdvojiti.

Kupovina novih bilježnica, pernica, škara, školskih torbi, tenisica i laptopa u jako kratkom vremenskom razdoblju težak je udarac na novčanik, a dodatan problem je što dolazi taman nakon troškova godišnjih odmora i ljetovanja, a još i u godini koronavirusa.

Ako ste pod stresom zbog tog „crpljenja“ vašeg računa, u nastavku slijedi nekoliko savjeta kako spriječiti povećanu potrošnju prilikom kupovine za novu školsku godinu, a osim za vas, oni su korisni i za vaše dijete.

Za njih je, naime, kupovina za početak školske godine izvrsna prilika za učenje o financijskoj pismenosti, odnosno o štednji i odgovornom upravljanju novcem,

Planiranje, planiranje, planiranje…

Napravite listu svega što već imate. Vjerovali ili ne, vjerojatno već posjedujete velik dio pribora koje vaše dijete treba za školu. Provjerite ladice, staru školsku torbu i pernice i na stol stavite sve što već imate te sve zapišite na papir.

Nove bilježnice, mine za tehničku olovku i gumicu za brisanje morat ćete kupiti, no velika je vjerojatnost da nema potrebe za kupovinom nove tehničke olovke, trokuta, šiljila ili šestara.

Operite prošlogodišnje kistove za likovni i ne kupujte nove pakete tempera i bojica, već ih nadopunite s onim bojama koje su potrošene.

Usto, razgovarajte s djetetom o njegovim željama – možda vaš školarac ne želi zamijeniti svoju omiljenu pernicu ili školsku torbu (koju ste ionako platili više kako bi trajala nekoliko školskih godina).

Nemojte kupiti sve odmah. Školski pribor te odjeća i obuća za vaše školarce skuplji su prije početka školske godine. Jednako kao što su u siječnju božićne čokolade jeftinije nego prije blagdana, i školski pribor i dječja odjeća za jesen jeftinija je krajem rujna i početkom listopada.

Stoga kupite ono nužno, dok ćete na deblju trenirku, vestu i tenisice novce potrošiti za mjesec dana, a osim odjeće, čekati može i elektronika. Ako je vašem djetetu potreban novi laptop ili mobitel, pričekajte akcije za Crni petak ili ponedjeljak, kada se takva oprema može naći i po 30 posto nižim cijenama.

Napravite listu svega što je potrebno. Kao i pri kupnji namirnica, i za kupovinu školskog pribora savjetuje se strogo držanje liste. Nakon što ste dobili jasnu sliku što sve vaš školarac već ima, a što mu stvarno treba, to zapišite. Kao i pri odlučivanju koji pribor je još uvijek iskoristiv, uključite svoje dijete i u ovaj korak. Ipak je riječ o njegovom priboru, a i lakše je reći ne kada u trgovini vidi nešto što nije na listi i nije mu potrebno.

Definirajte budžet i usporedite cijene. Sada kada imate popis svega što vam je potrebno, znate i koliko ćete otprilike morati izdvojiti novca za početak nove školske godine. Definirajte budžet, a na internetu, putem aplikacija i reklamnih letaka usporedite cijene i tako odlučite gdje ćete što kupiti. U ovaj korak također uključite svog školarca.

Odredite iznos novca koji smije potrošiti i neka s vama traži najbolje cijene za stvari s liste. Možete mu i predložiti da ostatak novca smije zadržati. To će mu biti dodatna motivacija za potragu što bolje cijene, a i naučit će razliku između onoga što mu je doista potrebno i onoga što jednostavno želi.

Neke stvari kupite u većim količinama. Bilježnice, gumice za brisanje, mine i olovke samo  su dio školskog pribora koji se brzo troši te ga je isplativije kupovati u paketima. Ako  mislite da vam neće sve biti potrebno, dogovorite se s drugim roditeljima pa podijelite trošak.

Kupite pribor za odrasle. Zbog ukrasa, šljokica i slika superjunaka dječje bilježnice često su skuplje od njihovih ekvivalenata „za odrasle“. Stoga isplanirajte kreativno popodne sa svojim školarcem i ukrasite bilježnice običnihcrnihkoricašljokicama i isrctajte uz pomoć markera koji su  vam ostali od prošle godine, naljepnicama ili  isprintanim likovima superjunaka.

Napravite ravnotežu između brendirane odjeće i obuće i one nebrendirane. Ako je vašem školarcu zapelo oko za nove tenisice brenda kojeg mu ne možete priuštiti (ili jednostavno smatrate da nema potrebe za tako skupim tenisicama koje će uskoro prerasti), dogovorite se s njim da ćete mu dati dio potrebnog iznosa, a ostatak će on nadoknaditi novcem iz svoje kasice prasice ili će, pak, zaraditi obavljanjem kućanskih poslova.

Tako će vaše dijete naučiti cijeniti novac, a često brend izgubi privlačnost kada dijete mora trošiti vlastiti džeparac na njega pa će se odlučiti za jeftiniju varijantu. To je još jedan način da dijete uči razliku između svojih želja i potreba te uči trošiti manje i štedjeti više.

Razmislite o kupnji rabljenih udžebnika i tako uštedite

Oglasnici i antikvarijati puni su ponuda školskih knjiga, uključujući i komplete udžbenika za određene razrede. Uključite se i posjetite neko od takvih okupljanja, potražite što vam treba. Ako budete imali sreće, možda ćete komplet prošlogodišnjih knjiga mlađeg djeteta zamijeniti za komplet knjiga koje vaše starije dijete treba ove godine, tako da uopće nećete morati uopće izdvojiti novac. oguće su i zamjene „knjiga za knjigu“, a sve će ovisiti o vašoj umješnosti pregovaranja.

Naravno, radne bilježnice i listiće ćete ipak morati kupiti nove, ali ako su udžbenici u dobrom stanju zašto ih ne biste nabavili „iz druge ruke“. Osim što ćete postupiti ekološki, bit će to prilika i da ostvarite znatnu uštedu.