KAKO PREPOZNATI I ZAŠTITITI SE OD PRIJEVARE?

U posljednje vrijeme građani diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, žrtve su prevara na financijskom tržištu. Saznajte kako se zaštititi.

Prva zabilježena prijevara na svijetu dogodila se oko 360. godine prije Krista kada je jedan brodovlasnik osigurao brod napunjen kukuruzom. No, njegov brod zapravo je bio prazan, a plan brodovlasnika bio je potopiti svoje plovilo, na obalu se vratiti na splavu i u džep spremiti novac u vrijednosti broda i nepostojećeg kukuruza. Odonda je taj namjerni čin obmane lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica s namjerom da prevarant sebi ili nekom drugom pribavi imovinsku korist (novac, pokretnine, nekretnine i sl.) evoluirao.

Od krađe dokumenata i identiteta, preko dizanja kredita u bankama na lažna imena pa do danas sve popularnijih cyber-zločina, kako se mijenjalo društvo, tako se širio spektar prevara u tom istom društvu. Pritom bi trebalo naglasiti da, osim osnovnog kaznenog djela prijevare, postoje i drugi oblici kao što su: "lanci sreće“, računalne prijevare, prijevare kod kojih se ne stječe imovinska korist već se samo radi šteta drugome i slično.

Oblici prijevara

 1. Dovođenje u zabludu u pogledu službenog ili društvenog položaja, gdje se počinitelj najčešće predstavlja kao policijski službenik, eminentni stručnjak (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i sl.), ovlašteni akviziter, pripadnik inspekcijskih službi, dostavljač pošiljki, inkasator, porezni inspektor, trgovac ili vlasnik nekretnina ili pokretnine, pripadnik vjerske zajednice i slično.
 2. Dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja ili stradavanja, a najčešći su slučajevi prikazivanje tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) te prikazivanje materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično.
 3. Dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda, a najčešći su slučajevi prodaja bižuterije pod zlato kojeg su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično te prodaja plagijata pod imenima poznatih, renomiranih marki po znatno nižim cijenama.

Prijevare na financijskom tržištu

U posljednje vrijeme građani diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, žrtve su prevara na financijskom tržištu koje pripadaju prvom navedenom obliku prijevare. Nerijetko možemo u medijima pročitati kako se nekom starijem građaninu putem oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom ponudila mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem raznih internetskih stranica i pritom obećavala velika, brza i jednostavna zarada. Osoba koja je kontaktirala žrtvu predstavila se kao broker ili financijski stručnjak uz čiju će pomoć i uz malo uloženog novca postati bogata. No, na kraju se uspostavi kako ju je upravo taj „stručnjak“ osiromašio.

Iako je najčešće riječ o starijim građanima, treba imati na umu i kako broj mlađih žrtava ovog tipa također raste. Stoga je najbitnije obrazovati se i naučiti kao prepoznati prijevaru. Nekoliko je jasnih signala koji upućuju da se vjerojatno radi o prevari.

 1. Uvjeravaju vas da ćete sigurno zaraditi i da je „sada prilika koja se događa jednom u životu“ da trgujete i zaradite.
 2. Govore vam da trenutno imaju „akciju“ koju „trebate iskoristiti odmah“ jer traje „samo još par sati/dana“.
 3. Nagovaraju vas da uplatite manji iznos sredstava i da se na svoju ruku uvjerite kako je „jednostavno zaraditi“.
 4. Nagovaraju vas na trgovanje neovisno o tome što vi nemate nikakvog iskustva u trgovanju jer ćete „dobiti svojeg mentora“ koji će vam pomagati prilikom trgovanja.
 5. Vrlo su uporni, zovu vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvaćaju „ne“ za odgovor.
 6. Osobe se predstavljaju imenima i prezimenima koja su popularna i teško se mogu provjeriti, primjerice „Ivan Bošnjak“.
 7. Govore vam da je „vrlo jednostavno trgovati“ i da ćete trgovati „dionicama“, a zapravo prešućuju da ćete trgovati kompleksnim izvedenicama odnosno financijskim instrumentima koje vjerojatno ne razumijete.
 8. Govore vam da ćete trgovati na „burzi“ i da imaju sve potrebne licence Hanfe ili nekog drugog regulatora.
 9. Na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se odmah i izravno možete obratiti, itd.

Ako prepoznate bilo koji od znakova upozorenja koji su navedeni, ne ulazite u poslovni odnos s takvim društvom te se javite Hanfi i prijavite takvo ponašanje.

Predavanja Hanfe

Kako bi osvijestila javnost o sve prisutnijim prevarama na tržištu financijskih usluga, Hanfa je 17. studenog u okviru Međunarodnog tjedna svjesnosti o prevarama održala online javnu prezentaciju o toj temi, a tri dana kasnije, odnosno 20. studenog 2020. održala javnu online raspravu u suradnji sa studentima Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su raspravljali o različitim vrstama prevara na tržištu financijskih usluga, poznatim slučajevima navedenih prevara, te kako se od prevara zaštiti i kome se obratiti. Snimku sa održane online javne prezentacije, možete poslušati ovdje, a snimka sa održane javne online rasprave nalazi se ovdje.