KAKO OTIĆI NA LJETOVANJE I NE POTROŠITI VIŠE NEGO ŠTO BISTE HTJELI?

Ostati kod kuće ili otići na ljetovanje? Gdje i kada ljetovati? Kako platiti ljetovanje? Pitanja su to koja se većini nas počinju motati po glavi kada temperature krenu uzlaznom putanjom...

Ostati kod kuće ili otići na ljetovanje? Gdje i kada ljetovati? Kako platiti ljetovanje? Pitanja su to koja se većini nas počinju motati po glavi kada temperature krenu uzlaznom putanjom, a na radnom se mjestu upisujemo u tablicu godišnjih odmora. 
Prije odlaska na putovanje razbijamo glavu brojkama - koliko ćemo i koliko uopće možemo potrošiti, a ponekad i mjesecima poslije žalimo zbog potrošenog. Za mnoge je godišnji odmor vrijeme u kojem potroše više novaca nego što bi htjeli. Iako je u trenucima opuštanja teško obuzdati nagone za kupovinom, ponekad je važno „stati na loptu”.
Ako imate kuću ili apartman na obali, odgovore na neka od ranije postavljenih pitanja već imate te ćete uštedjeti na nekim stavkama već u startu, no ako niste među tim sretnicima, morat ćete posegnuti dublje u džep. U svakom slučaju, ljetovanje košta, a kako bismo vam pomogli da što manje potrošite, donosimo nekoliko savjeta.

Držite se unaprijed određenog budžeta

Najvažnije je unaprijed odrediti budžet za ljetovanje jer on daje odgovore na mnoga pitanja. Prije nego što uopće počnete tražiti smještaj, odredite koliko ćete maksimalno na što potrošiti. Pokušajte se prisjetiti koliko ste na ljetovanje potrošili prošle godine i jeste li taj trošak podnijeli bez problema. Isto tako, pokušajte se prisjetiti nepotrebnih troškova koje biste ove godine mogli izbaciti. Odredite i dnevne limite potrošnje na zabavu, hranu i piće. Pri odabiru same lokacije ljetovanja imajte na umu udaljenost od vašeg doma i koliko ćete morati izdvojiti za gorivo, cestarine i/ili trajekt ako razmišljate o odlasku na neki od otoka. Odmah na početku odredite limit potrošnje za cijeli put i držite ga se kao Svetog pisma kako se u drugom dijelu godine na račun godišnjeg ne biste morali odricati drugih vama važnih životnih troškova.

Planirajte u skladu s mogućnostima

Prilikom planiranja godišnjeg odmora koristite zdrav razum pa ako iz mjeseca u mjesec ne uspijevate uštedjeti nimalo novca i živite od prvog do prvog u mjesecu, morate osvijestiti da ljetovanje u najluksuznijim hotelima i odmaralištima nije za vas. Planirajte u skladu sa svojim mogućnostima – nađite mjesto u koje želite otići, informirajte se o povoljnom smještaju, pripremajte sami svoje obroke. Skupi hoteli s četiri ili pet zvjezdica ne moraju biti jedina garancija ugodnog odmora; potražite jeftiniji privatni smještaj ili se raspitajte kod svojih rođaka i prijatelja posjeduje li netko kuću ili vikendicu na moru. Za one avanturističkog duha preporučuje se najjeftinija opcija ljetovanja – kampiranje (u slučaju da već imate svoju kamping opremu). Imajte na umu da je ljetovanje izvan sezone i do 50 % jeftinije, a u rujnu su temperature i mora i zraka i dalje vrlo ugodne.
Troškove prijevoza smanjite tako da na put krenete sredinom tjedna kad nema gužvi i pripazite da ne preopteretite svoje prijevozno sredstvo radi manje potrošnje goriva. Želite li uštedjeti na cestarini, na more se uputite starim cestama umjesto autocestom.

Pripazite na cijene u ugostiteljskim objektima

Osim toga, auto prije svega treba napuniti raznim potrepštinama, pogotovo ako planirate kuhati u apartmanu. Mnogi trgovački lanci na u turističkim destinacijama imaju „podebljane” cijene. Stoga nije loše ponijeti najvažnije namirnice sa sobom. Usto, ne morate svaki dan ići u kafiće na plaži ili kupovati obroke u obližnjem fast foodu. Na godišnjem odmoru obično smo opušteni, ne razmišljamo o trošenju i želimo se odmoriti, a moguće je da ćemo odlascima u kafiće, barove i restorane potrošiti i više nego što smo platili smještaj. Ako ih već nemate, kupite mali prijenosni hladnjak i termosicu i opremite se za boravak na plaži. Napravite kavu, sendviče, ponesite vodu. Ako se na svojem godišnjem odmoru odlučite koji dan počastiti ili odmoriti od kuhanja, imajte na umu kako su u mnogim ugostiteljskim objektima na moru cijene više u odnosu na ostatak Hrvatske. Stoga izbjegavajte skupe restorane i kafiće u ulicama s najvećom frekvencijom turista i informirajte se unaprijed ili se raspitajte kod lokalaca o jeftinijim, a kvalitetnim opcijama.
Osim toga, dio novca sigurno ćete potrošiti na kupaće kostime i drugu garderobu, kao i na kreme za sunčanje i ostale stavke koje su pojedinačno jeftine, ali kad se skupe iznos im je pozamašan. Provjerite što od potrebnih stvari poput odjeće, obuće, ručnika, krema za sunčanje i ostalog imate kod kuće od prošle sezone kako ne biste nepotrebno trošili novac. Provjerite i što imate u ormaru od prošlogodišnje sezone, kako ne biste kupovali nešto što već posjedujete i ne zaboravite da prošlogodišnji kupaći kostimi još nisu izašli iz mode i da ih možete nositi još barem jednu sezonu, ako ne i više sezona. Ako vam je nešto ipak prijeko potrebno, kupovinu je bolje obaviti u vrijeme sniženja.

Pripremite se za sljedeću godinu

U svakom slučaju, nemojte da vas trenutačna kriza koja je zahvatila svijet odvrati od ljetovanja. Uz pomno planiranje i uštede, nagradite se i opustite pa barem spojite neki od praznika i otiđite na produženi vikend. Ako si baš nikako ne možete priuštiti odlazak na more, otiđite na jednodnevni ili dvodnevni izlet u okolicu. Mnoga izletišta uz rijeke ili u planinama također pružaju priliku za dobar odmor, a moguće i uz manje gužve. A čim završi godišnji odmor, odmah počnite planirati sljedeći. Pomalo izdvajajte novac te proučite gdje se može, a gdje ne može uštedjeti u svakodnevnoj potrošnji kako vas iduće putovanje ne bi financijski iscrpilo.