HANFA UPOZORAVA: NE NASJEDAJTE NA LAŽNE OGLASE O BRZOM BOGAĆENJU TRGOVINOM KRIPTOVALUTAMA

Uglavnom je riječ o inozemnim društvima koja nemaju dozvolu za pružanje investicijskih i brokerskih usluga u Hrvatskoj.

Posljednjih su mjeseci na često čitanim internetskim stranicama u Hrvatskoj osvanuli oglasi senzacionalističkih naslova u kojima javne osobe navodno „odaju tajne svoje zarade“ trgovinom kriptovalutama.

Takvi oglasi i naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj imitira izgled novinskih portala i prikazuju navodne razgovore s osobama iz javnog života kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Emil Tedeschi, Severina, Luka Nižetić i drugi.

Na navedenim se stranicama opisuje mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem preko različitih trgovinskih platformi (Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd.), a sve je popraćeno fotografijama luksuznih automobila, skupih putovanja i iskustvima klijenata koji su se navodno obogatili, pri čemu se često spominju nekakve posebne ponude na koje je potrebno odmah reagirati.

Nepoznati „vlasnici“ oglasa

Riječ je o lažnim člancima koji se koriste za nagovaranje čitatelja na online trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovi). To su špekulativni i kompleksni financijski instrumenti.

Napominjemo kako je teško utvrditi tko stoji iza takvih platformi, a uglavnom je riječ o inozemnim društvima koja nemaju dozvolu za pružanje investicijskih i brokerskih usluga na području Republike Hrvatske i ne nalaze se na popisu pružatelja investicijskih usluga iz ostalih država članica za koje je, u skladu sa zakonskom procedurom, Hanfa zaprimila obavijest o namjeri pružanja usluga i u Republici Hrvatskoj.

Stoga, ne trgujte preko navedenih platformi i ne nasjedajte na obećanja o lakoj zaradi. Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja takvih društava niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji uspostavljaju s njima poslovni odnos. Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga veoma je često i riječ o nekom obliku prijevare ulagatelja.Stranice bez Hanfine dozvole za rad

Hanfa također upozorava ulagatelje i na internetske platforme za trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovima) x90.com, zet10.com i imperial-finance.co.

Na internetskim stranicama platforme x90.com navedeno je kako njom upravlja društvo Indy Group Ltd, Sofia Landmark House Center, floor 5-6, 14 Tsar Osvoboditel Blvd., Sofia 1000, Bulgaria. Na internetskim stranicama platforme zet10.com nije navedeno koje društvo stoji iza cijele ponude i prodaje.

Na internetskim stranicama platforme imperial-finance.co navedeno je kako njom upravlja društvo Waltika Partners LTD, Suite 305, Griffith Corporate Centre P.O.Box 1510, Beachmont Kingstown, St. Vincent and the Grenadines.

Te internetske platforme i društva koja njima upravljaju nemaju odobrenje za pružanje investicijskih i brokerskih usluga na području Republike Hrvatske.

Stoga, ne trgujte preko navedenih platformi i ne prihvaćajte ponude za trgovanje njihovih prodajnih predstavnika. Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti njihova poslovanja niti može utjecati na zaštitu vaših prava i interesa.

Popis društava s odobrenjem za rad

Registar društava koja imaju Hanfino odobrenje za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika i popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz ostalih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske dostupni su na Hanfinim internetskim stranicama.

Uvijek je nužno prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjeriti ima li investicijsko društvo potrebne licencije i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske.