FINANCIJSKE PREVARE I PREVARE NA KRIPTOTRŽIŠTU

Financijske prevare i prevare povezane s kripto tržištem bilježe sve veći porast kako na svjetskom tako i na europskom i hrvatskom tržištu

Financijske prevare i prevare povezane s kripto tržištem bilježe sve veći porast kako na svjetskom tako i na europskom i hrvatskom tržištu. Prema nekim istraživanjima[1] gotovo 90 000 Amerikanaca bilo je izloženo nekom obliku investicijske prevare, a ukupni gubitci iznosili su gotovo 1,6 milijardi dolara. Tako je broj prijavljenih prevara u 2021. u odnosnu na 2020. povezanih s ulaganjima porastao za više od 82 % , dok je financijski gubitak porastao za više od 246 %. Savezna komisija za trgovinu u SAD-u (Federal trade comission, FTC) navodi kako su društveni mediji „zlatni rudnik“ za prevarante, odnosno 54 % investicijskih prevara ostvareno je upravo putem društvenih mreža. Najčešće se prevare odvijaju putem Instagrama, Facebooka i/ili WhatsApp-a, a primijećen je i porast prevara povezanih s lažnim ulaganjima u kriptoimovinu.

I na razini Europe se bilježe sve veći porasti investicijskih i kripto prevara, a identificirana je i mreža s više od 11 000 domena koje se koriste za promicanje brojnih lažnih investicijskih prevara potencijalnim ulagateljima u Europi[2]. U ovoj vrsti prevare, kao i kod raznih sličnih prevare, na koje je upozoravala i Hanfa, prevaranti objavljuju navode i fotografije koje upućuju na lagodan život, a često koriste i lažne izjave slavnih osoba kako bi se privukao što veći broj potencijalnih žrtava. U ranije navedenom primjeru cilj je bio uvjeriti potencijalne ulagatelje na uplatu minimalnog iznosa (250 eura) kako bi se ostvarila navodna mogućnost visokog povrata na ulaganje. U istraživanju je istaknuto kako je više od 5 000 identificiranih zlonamjernih domena još uvijek aktivno, a trenutačno su ciljane zemlje u ovoj shemi UK, Belgija, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Poljska, Norveška, Švedska i Češka.

Agencija Europske unije za kaznenopravnu suradnju (Eurojust) objavila je kako su Eurojust i Europol podržali akciju protiv goleme investicijske prijevare koja uključuje korištenje kriptovaluta. Procjenjuje se kako je ovom prijevarom od 2016. godine kvartalno otuđivano oko 50 milijuna eura. Istraga je započela 2018. godine, a do sada je sedam zemalja pokrenulo sudske postupke protiv mreže organiziranog kriminala. U ožujku 2022. je britanski Financial Conduct Authority (FCA), nadzorno tijelo financijskog tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, objavio kako je prošle godine otvoreno više od 300 istraga potencijalno lažnih poslova s ​​kriptovalutama,

U 2020. i belgijski regulator financijskog tržišta (Financial Services and Markets Authority) upozorio je potrošače na oprez zbog prevara povezanih s ulaganjem na kriptotržištu, a zbog kojih su u 17 mjeseci potrošači izgubili 10 milijuna eura.

Na razini Europske unije regulatori se susreću sa sve većim izazovima povezanima s raznim oblicima investicijskih prevara kako na tradicionalnim tako i na kriptotržištu, te upozoravaju svoje građane na potencijalne prevare. Hanfa je samo u posljednjih godinu dana objavila 6 različitih objava upozoravajući na lažna društva i platforme, ali i na razne pozive za ulaganje putem društvenih mreža. Osim navedenih upozorenja Hanfa je objavila i edukativan letak i brošuru koji upozoravaju na razne oblike prevare te znakove koji mogu upućivati da je riječ o investicijskoj prevare.

[1] Comparitech - https://www.comparitech.com/blog/information-security/investment-scams/ pristupljeno 11. studenog 2022.

[2] Group-IB - https://blog.group-ib.com/investment-scams-europe pristupljeno 11. studenog 2022.