FILIP ŠARAVANJA*: ŠTO VELIKI INVESTITORI I KOMPANIJE VIDE U BITCOINU?

U posljednje je vrijeme Bitcoin dosegnuo nove visine te mu se vrijednost, usprkos povremenim korekcijama, prilično rapidno uvećava. Pročitajte zašto.

U posljednje je vrijeme Bitcoin dosegnuo nove visine te mu se vrijednost, usprkos povremenim korekcijama, prilično rapidno uvećava. Pročitajte zašto: 
  • Bitcoin (BTC) postaje rastuća alternativna investicijska klasa imovine, vjerojatno pod utjecajem ulaganja dijela institucionalnih ulagatelja.
  • Prerano je reći je li to dio trenda šireg prihvaćanja kriptoimovine ili ulagatelji koriste rastuće tržište za ostvarivanje kratkoročnih i špekulativnih profita.
  • Prihvaćanje Bitcoina kao imovine za upravljanje kapitalnim rezervama od strane nekih institucionalnih subjekata pomaže u legitimizaciji Bitcoina kao ozbiljne klase imovine.
Argument za institucionalno usvajanje općenito je to da je Bitcoin poput digitalnog zlata i zaštite (hedge) od inflacije. Čini se da Bitcoin stječe vjerodostojnost kao klasa imovine, ali nejasno je je li to stabilni trend ili samo bljesak koji će nestati čim završi optimizam na tržištu. Ljudi ulažu u Bitcoin s očekivanjem brzog povrata, a kao sredstvo zaštite od inflacije tek se treba dokazati.

Kretanje cijene
Izvor: coinmarketcap.com

Ekstreman porast cijene Bitcoina posljednjih mjeseci učinio je tu kriptovalutu vrlo ranjivom na nagle korekcije cijene. Tako je kretanje cijene Bitcoina imalo snažan zaokret u ponedjeljak 11. siječnja, doživjevši svoj najveći pad od ožujka 2020., a pritisnuto zabrinutošću da najpoznatija kriptovaluta više ne može zadržati streloviti rast kojem smo svjedočili posljednjih nekoliko tjedana. Bitcoin je pao 21 % u noći s nedjelje 10. siječnja na ponedjeljak 11. siječnja do cijene od 32.389 USD. 
Podsjetimo, cijena Bitcoina se više nego učetverostručila u proteklih godinu dana. U samo manje od tjedan dana, u razdoblju od 2. do 8. siječnja cijena Bitcoina skočila je s rekordnih 30.000 USD na čak 40.000 USD. To je predstavljalo porast od preko 33 % u samo šest dana, čemu je prethodio izniman rast cijene od 50 %, s 20 na 30 tisuća dolara u samo dva tjedna prije toga.
Bitcoin je u trenutku pisanja ovoga teksta na tržišnoj kapitalizaciji od preko 651 milijardi USD što je veća tržišna kapitalizacija od bilo koje financijske institucije na svijetu, ali i dalje značajno manja od nekih drugih vrsta imovine s kojima određeni krugovi ulagatelja Bitcoin vole često uspoređivati. Tako je ovisno o izvorima ukupna tržišna kapitalizacija srebra gotovo 1,5 trilijuna USD, a zlata preko 10 trilijuna USD.
Ulagatelji koji imaju najveće povjerenje u Bitcoin tvrde da se ovaj put rast razlikuje od rasta u prošlim ciklusima jer je Bitcoin sazrio kao alternativna vrsta imovine ulaskom u tradicionalnu financijsku infrastrukturu i ulaganjem institucionalnih investitora te da se sve više smatra legitimnom zaštitom od slabosti dolara i drugih fiducijarnih valuta i rizika od inflacije. Drugi se ipak brinu da je ovaj rast samo posljedica kratkoročnih špekulativnih ulaganja koji su dijelom potaknuti velikim dijelovima fiskalnih i monetarnih poticaja, pri čemu se Bitcoin vjerojatno neće održati kao dosljedna investicijska alternativa.

Bitcoin kao alternativna investicijska klasa imovine 

Određene kompanije nedavno su uključile Bitcoin u dio svoje strategije upravljanja kapitalnim rezervama, izričito navodeći kao razloge strah od inflacije i niske prinose na ostalim klasama imovine. Dok je činjenica da je Bitcoin nudio privlačan omjer rizika i potencijala za prinos na ulaganje, korištenje Bitcoina kao imovine koje kompanije koriste za upravljanje svojim kapitalnim rezervama izrazito je rizično i izazovno s pozicije upravljanja rizicima.
Najpoznatiji primjeri takvog ulaganja su:
MicroStrategy - Tvrtka najpoznatija po pružanju usluga poslovne inteligencije. Uložili su oko 1,125 milijardi USD u Bitcoin. Dioničari tvrtke MicroStrategy sada su izloženiji izvedbi Bitcoina nego svojoj osnovnoj djelatnosti. 
Square – Pružatelj financijskih usluga, agregator i tvrtka za mobilno plaćanje sa sjedištem u San Franciscu. Globalno najpoznatija po tome da ju je osnovao osnivač Twittera Jack Dorsey. Square je uložio oko 50 milijuna USD za stjecanje 4.709 Bitcoina koji se sada procjenjuju na otprilike 160 milijuna. S obzirom na veličinu Squarea, važno je napomenuti da ovo ulaganje nije značajno u njegovoj ukupnoj imovini kao ono MicroStrategya.
Massachusetts Mutual Life Insurance - Društvo za uzajamno životno osiguranje u Massachusettsu, poznato i kao MassMutual. MassMutual je posredno, preko društva za upravljanje imovinom čiji je vlasnik, kupio oko 100 milijuna USD Bitcoina u okviru svojih ukupnih ulaganja koja premašuju 235 milijardi USD. 
Ipak, kao najvažniji događaj koji je mogao utjecati na ovaj rast cijene Bitcoina najčešće se spominje integracija Bitcoina u usluge koje svojim korisnicima pruža div internetskog plaćanja PayPal.
Kod svakog ovakvog rasta puno ulagatelja očekuje da je moguće brzo se i lagano obogatiti, a to privlači i opravdanu pozornost kako medija tako i regulatora. Tako je britanski regulator FCA nedavno ponovio svoja upozorenja da ulagatelji u ovaj oblik imovine moraju biti spremni na mogućnost gubitka cjelokupnog ulaganja. U istom tonu je i Hanfa u više navrata upozoravala na rizike ulaganja u kriptoimovinu.

*Filip Šaravanja je analitičar specijalist i FinTech koordinator u Hanfi