BROŠURA: NA ŠTO OBRATITI POZORNOST PRIJE POČETKA I PRILIKOM ONLINE TRGOVANJA FINANCIJSKIM INSTRUMENTIMA

Ne nasjedajte na lažne internetske članke i telefonske pozive koji vam obećavaju laku zaradu. Educirajte se i naučite prepoznati prijevare uz pomoć edukativne brošure Hanfe.

Kako bi se podigla svijest o važnosti edukacije i stjecanja informacija prije donošenja odluka o ulaganju u financijske proizvode i usluge, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izdala je brošuru sa savjetima kako prepoznati internetske trgovinske platforme koje se povezuju s prevarama, kako komunicirati s osobama koje građane telefonski nagovaraju na trgovanje, kao i općenite savjete na što obratiti pozornost kako u konačnici građani ne bi bili prevareni i ostali bez svojeg teško zarađenog novca. 
Građanima se učestalo putem oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom nudi mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem raznih internetskih stranica. Međutim, velikim brojem takvih online trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili društva koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge. Često je riječ o društvima koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Maršalovi Otoci i slična područja poznata po slabijoj regulaciji. Ta se brokerska društva najčešće povezuju s nekim oblicima prevare i trgovanje putem takvih online platformi izlaže građane visokom riziku da u konačnici ostanu bez novca koji su uplatili za trgovanje. 
Više detalja s korisnim savjetima potražite ovdje.