ANTE ŽIGMAN ZA VEČERNJI TV: IMOVINA MIROVINSKIH FONDOVA „ČUVA“ NAŠE BUDUĆE MIROVINE

U sklopu Raiffeisen Future Boost serijala na Večernji TV, voditelj Ivan Šarić ugostio je predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e dr. sc. Ante Žigmana kako bi rasvjetili ulogu HANFA-e i važnost i ulaganja za mirovine.

U sklopu Raiffeisen Future Boost serijala na Večernji TV, voditelj Ivan Šarić ugostio je predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e dr. sc. Ante Žigmana koji je objasnio je kako izgleda dužnost prvog financijskog policajca države te koje su nadležnosti Hanfe, od širokog spektra financijskih nebankarskih usluga, regulacije i nadzora tržišta kapitala, preko osiguranja do investicijskih i mirovinskih fondova.

Tom je prilikom g. Žigman objasnio čemu HANFA služi i što nadzire, koje ovlasti ima nad nebankarskim financijskim sektorom, kakve dijeli sankcije i kome daje, a kome ne dozvole i licence za rad.

Ivana Šarića posebno je zanimalo je li sve u redu s mirovinskim fondovima i hoće li biti dovoljno novaca za mirovine u budućnosti?

Žigman je dodao da je sve u redu s mirovniskim fondovima te da trenutno imaju više od 115 milijardi kuna imovine, što je vrlo respektabilan iznos nakon 18 godina postojanja.

Upravo taj podatak daje svima nama pouzdanost i sigurnost da ćemo u budućnosti imati mirovine od kojih ćemo dostojno živjeti.

Dodao je i da su naši fondovi u ovoj krizi prošli jako dobro, te objasnio kako u Hrvatskoj imamo fondove u 3 kategorije, A, B i C. Kategorija A je najrizičnija i najpogodnija za one koje su tek počeli raditi, B je srednja kategorija po rizičnosti, dok je C kategorija najmanje rizična te pogodna za one koji ubrzo idu u mirovinu.

Budućnost dobrovoljnih mirovinskih fondova

Na opasku voditelja o mirovinskim stupovima, Ante Žigman predvidio je rast trećeg mirovinskog stupnja. S imovinom većom od pet milijardi kuna, ima jako puno prednosti, od fleksibilnosti i činjenice da se radi o dobrovoljnom ulaganju, do državnih subvencija i neoporezivosti pri odlasku u mirovinu. Jedna od najvažnijih stvari vezanih uz treći mirovinski stup, a koja je malo poznata građanima, jest da je on nadziran od strane Hanfe koja osigurava da ti fondovi stabilno i sigurno posluju.

Rast dionica temeljen na očekivanjima

Ivana Šarića je zainteresiralo i pitanje dionica, tj. što se događa na tržištu dionica u Americi i zašto je zabranjeno odavati povjerljive, tzv. ,,insiderske informacije?

Predjsednik Žigman ukratko je objasnio da je rast dionica dana baziran na očekivanjima, na osnovi nekih informacija dioničari anticipiraju rast dionica te da je kriza prilika, zato se dešavaju situacija da je svijet u krizi, a poslovanje dionicama raste i ljudi se obogaćuju.

Dodao je i da se u zadnje vrijeme vidi veliko razilaženje između Wall Streeta (dionica) i Main Streeta (realnog sektora).

Što se tiče povjerljivih informacija, kakve često vidimo u hollywoodskim filmovima, tu se radi o kaznenom djelu, jer sve bitne informacije moraju biti objavljene na burzi i svi moraju imati jednak tretman.

Odavanjem takvih informacija dovodimo nekog u povlašteni položaj u odnosu na druge dioničare i radi se o ozbiljnom kršenju zakona koji utječe na cijenu dionica.


Ovaj intervju prenosimo sa portala www.vecernji.hr te Youtube kanalu Večernjeg lista: