8 SAVJETA KAKO NE POTROŠITI PREVIŠE NA LJETNOM ODMORU

Nakon duge zime i previše dugih radnih mjeseci, na red su napokon stigli i godišnji odmori. Kako ljetovati, a poštedjeti novčanik velikih troškova?

Nakon duge zime i previše dugih radnih mjeseci, na red su napokon stigli i godišnji odmori. No, kako su zbog panedmije koronavirusa, ratnih zbivanja na tlu Europe i visoke inflacije cijene otišle u nebo, slatke muke planiranja godišnjeg odmora mogu se pretvoriti u veliki izazov. Gdje ići na ljetni odmor? Koliko će nas koštati prijevoz, a koliko smještaj? Kako provoditi dane osim boravka na plaži i koliko sredstava odvojiti za te aktivnosti? Donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći za što 'bezbolnije' ljetovanje za vaš bankovni račun. 

1. Ljetovanje u skladu s mogućnostima 
Nadamo se da ste svoj godišnji odmor već odavno isplanirali jer ako kao većina živite od plaće do plaće, odnosno od prvog do prvog u mjesecu, bitno je troškove godišnjeg odmora planirati na vrijeme. To vam daje mogućnost da još u proljeće potražite jeftiniji smještaj, isplanirate kampiranje ili povoljniju opciju ljetovanja s prijateljima ili čak ulovite jeftinije opcije putovanja u inozemstvo

2. Razmislite o odmoru u planinama ili agroturizmu
Ne odbacujte alternative moru – hrvatska morska obala je prekrasna ali rast njezine prepoznatljivost i popularnost pratio je i porast cijena. Razmislite o jednako, ako ne i više vrijednim alternativama: ruralni turizam ili ljetni odmor na planini ili uz rijeku nude, uz niže temperature, često i povoljnije cijene te opcije aktivnog odmora u kojima ćete uživati i vi i vaši klinci: bicikliranje, hodanje, berba voća i povrća, hranjenje životinja, jahanje… isprobajte!

3. Alternativni pravci u prometu
Ako ste već rezervirali smještaj i isplanirali put, čestitamo i dobar odmor! Evo i nekoliko savjeta kako uštedjeti na lokaciji. Izbjegnite gužvu, uštedite vrijeme, živce i novac. Put juga, odnosno destinacije vašeg godišnjeg odmora krenite starim cestama umjesto autoputa i izbjegnite plaćanje cestarina. 

4. Umjesto skupih restorana u centru, isprobajte konobe van centra 
Opće je poznato da su cijene u restoranima i ugostiteljskim objektima, pogotovo na vrlo frekventnim turističkim mjestima, nerealno visoke. Izbjegavajte ih. Raspitajte se među lokalcima o konobama i gostionicama izvan središta mjesta – tamo ćete često pronaći povoljnije i kvalitetnije opcije za dobar obrok.

5. Ne iznajmljujte ležajeve i suncobrane 
Na plažu krenite dobro opremljeni. Nemojte trošiti novac iznajmljujući ležaljke i suncobrane, nego ih ponesite sa sobom. 

6. Gdje po suvenire? 
U širokom luku izbjegavajte štandove i kupnju suvenira u središtima gradova. Suvenire potražite na manje frekventnim mjestima, na turističkim lokacijama možete ih kupiti skoro u svakom dućanu ili kiosku. 

7. Ne prekoračujte planirani budžet 
Odredite koliko ćete maksimalno potrošiti na smještaj, koliko na prijevoz, koliko na hranu, a koliko na zabavu i držite se toga! Probajte izbaciti sve nepotrebne troškove i odredite dnevne limite koje poštujte.

8. Već sada krenite planirati za sljedeću godinu 
Pomalo izdvajate novac na hrpu čim završite s godišnjim odmorom i polako se spremajte za idući, kako vas bilo kakvo putovanje ne bi financijski iscrpilo.